pátek 10. ledna 2014

Zubní prohlídka

Jarimu už je rok a pár zubů už mu vyrostlo, takže byl čas vyrazit na první zubní prohlídku. Několikrát jsme s holkami probíraly, ke které zubařce zajít a hledaly jsme si různá doporučení. Vendulka nakonec dostala dobré doporučení na stomatologickou praxi Dentanela, konkrétně na paní doktorku Hejdukovou.

S přístupem paní doktorky jsem byla velmi spokojená. K Jarimu přistupovala velmi citlivě a ohleduplně. Nabízela mu hračky a snažila se ho rozesmát, aby se nenásilně podívala, kolik zubů už má prořezaných. Po prohlídce ho nechala běhat po ordinaci a zkoumat přístroje a šuplíky, aby mi mohla dát rady ohledně péče o dětské zoubky.

Poprvé u zubařky.

Dokud si to všechno pamatuji, tak se pokusím vše sepsat:

Kvůli případnému vzniku zubního kazu je důležité, aby dítě nemělo během dne neustále nějaké jídlo v puse, ale aby jedlo v pravidelných intervalech a mělo mezi jídly pauzu. Také je v tomto věku dobré odnaučit dítě pít mléko v noci, když se probudí. Prý mléko před večerním usínáním a čištěním zubů nevadí, ale pak už by nemělo jíst a pít sladké nápoje. Pokud by dítě mělo v noci žízeň, je možné mu nabídnout vodu nebo neslazený čaj.

Čištění zubů – čištění malým, měkkým kartáčkem (my máme Cura Kid) a dětskou zubní pastou. Ráno a večer. Kartáček může také být tzv. prsťáček nebo se silikonovými štětinami. Zubní pasta je prý nejlepší dětský Elmex. Je možné nechat dítě, aby si samo „vyčistilo“ zuby, ale pak je nutné mu zuby ještě dočistit.


Dudlík – jak říká paní doktorka – zlozvyky můžete odnaučit i ve čtyřech letech, takže mu dudlík klidně nechte. Když mu teď vezmete dudlík, tak si do pusy strčí palec. A ten už mu neseberete. A kvůli skusu je lepší, aby měl v puse dudlík než prst“. Kvůli skusu je nejlepší používat ortodontický dudlík.
Jari teď dudlík vyžaduje nejen na spaní, protože se mu prořezávají stoličky. Když ho bolí dásně, do dudlíku kouše a ulevuje si tím. 


Další prohlídka nás čeká za půl roku, tak jsem zvědavá, kolik zubů Jarimu do té doby vyroste. Teď jich má 12.

2 komentáře:

  1. S tím mlékem na noc to bude velká pravda. Nikča bez něho nechtěla usnout. Dudlík neměla a tak to byl náš uspávací rituál. Špatný uspávací rituál. Trochu se jí přední zoubky kazí a bude to nejspíš z toho. Takže na spaní opravdu lepší voda.

    Co vás čeká při čištění zubů trochu starších dětí si můžeš pročíst tady:
    http://blogujicimaminy.blogspot.cz/2013/09/ach-ty-zoubky-cisteni-je-boj.html

    Tak, ať se vám zoubky nekazí a máte je pořád jako perličky!

    OdpovědětVymazat
  2. Jaroušek je můj hrdina ....já už jsem velká a zubaře se bojím pořád !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat