čtvrtek 30. října 2014

Pohádky nejen pro dlouhé podzimní večery

Je to celkem nedávno, co Jari přišel na chuť pohádkám. V září, když byl nemocný a bylo nutné ho pár dní držet doma v klidu, jsme objevili kouzlo pohádek. Začalo to celkem nevinně - jedním dílem Prasátka Pepiny. 

Pepina měla takový úspěch, že si jí začal vyžadovat po probuzení, před odpoledním spaním a za krátko by u Pepiny vydržel snad půl dne. Přiznám se, že jsem začala pohádky využívat hlavně ráno, abych v klidu zvládla ranní koupelnu, připravit snídani a nakrmit zvířata. Ta půlhodinka, kdy Jari sleduje ráno pohádku a já mám čas jen pro sebe je skvělá. Den mi tak začíná více v klidu a není to maraton hned od rána.

Nějakou dobu jasně vedla Pepina a pár týdnů nebyl zájem o jiné pohádkové hrdiny. Některé díly už známe nazpaměť. Sice občas nemůžu Pepině přijít na jméno pro její sebestřednost, urážlivost, pro to jak z tatínka dělá největšího nešiku v rodině, ale musím jí připsat i určité zásluhy. Nenásilně děti učí, jak to v běžném životě funguje - že na hřišti musí být děti ohleduplné k ostatním, že do kaluží se skáče jen s holinkami nebo že když svítí v létě sluníčko, je potřebné se namazat opalovacím krémem.

Postupně ale Pepina opouští své výsadní postavení a o přízeň se dělí s Medvědy od Kolína a dvojicí Pat a Mat. Ty už má Jari dokonce své vlastní. Dostal je od mojí mamky k narozeninám.
Některé díly zná Jari už nazpaměť a oblíbené díly chce pustit, když je unavený nebo mu není dobře.

Figurky Pata a Mata jsou pro něho novými kamarády. Když je dostal, hned s nimi běžel do zahrady, ukázat jim vše, co je pro něho důležité a co má rád. Jsou pro něho natolik důležití, že je vozíme všude s sebou. Z okna auta jim ukazuje, kam jedeme, bere je s sebou na plavání, aby jim ukázal bazén a když jsme včera balili na cestu za Madlou a Hynečkem, přihodil je do tašky se slovy "Pat a Mat ukázat Hynečkovi". Tak moc důležití pro něho jsou.

S příchodem pohádkových hrdinů do Jarinkova života přišla i jeho nová přátelství - jeho noví kamarádi a hrdinové mu pomáhají zvládat nepříjemné situace - např. na plavání skáče jako poník Péťa, plave s pomocí žížalek, které zná z Pepiny a na oplátku on svým kamarádům ukazuje, co má rád a bere je s sebou na výlety.

Jaké hrdiny a pohádkové kamarády mají vaše děti?
A jaké jste měli vy?

Jari, Pat a Mat - nerozlučná trojice. 


1 komentář:

  1. Pepa je u nás taky moc oblíbená a pak ještě Kamarád Timmy a Ovečka Shaun. Ostaní občas sleduje na Déčku a pat a Mat jí vyloženě zaujali :-D Ovšem nedávno viděla Mickey Mousí show (nebo jak se to jemnuje) a z ní je úplně odvařená, což nechápu.

    OdpovědětVymazat