středa 25. února 2015

Tipy na výtvarné tvoření I.

Co dělat, když je venku chladno a vám se nechce jít ven? Nebo, když je dítě nemocné a ven jít prostě nemůžete? Pro inspiraci si často chodím za Terezkou a tak jsem jí poprosila o fotky jejich domácího tvoření, abych se o jejich nápady mohla podělit s ostatními.

Kuba nedávno oslavil 3. narozeniny a co se výtvarky týče, je to velký šikula. Tady jsou fotky jeho výtvorů s podzimní a zimní tematikou.


PODZIMNÍ STROM
Podzimní tvoření přeje barvám, lepidlu a přírodním materiálům. Na procházce si Kuba s Terezkou nasbírali různé listy, plody stromů a šišky. Listy kuba nabarvil temperami. Některé listy je možné obtisknout na papír, jiné přilepit a oživit tím výkres. Barevným kombinacím se meze nekladou. Stom kreslila Terezka a listy a podzimní plody lepil Herkulesem Kuba. 
Že i podzim je hezké roční období dokazuje sluníčko, které na obrázku nesmělo chybět. A aby se strom nevznášel jen tak ve vzduchu, je kolem něho tráva - zelený papír, který Kuba nastříhal na malé kousky a nalepil ho na dolní okraj obrázku. 



PODZIM V LAHVI
Co dělat s kaštany, když už z nich máte udělanou celou ZOO a pořád vám jich ještě dost zbývá? Kuba si udělal podzim v lahvi. Do lahve od mléka nasypal kaštany, těstoviny, různé korálky, šípky. Zkrátka vše, co se mu líbilo. Lahev ještě ozdobil barevnou stužkou. 
Zdánlivě jednoduchá činnost pro nás dospělé, ale dítě si této práci procvičuje jemnou motoriku - úchop a pouštění drobných předmětů, trefit se do hrdla lahve, nepřevrhnout již plnou lahev, zavřít lahev apod. 


SNĚŽÍ
Pro milovníky zimy a sněhu je tu zasněžená krajina. Nejdříve je nutné celou čtvrtku namalovat namodro. To dá nějakou práci, ale je to velká zábava (alespoň Jariho malování vodovkami moc baví). Když barva zaschne, vezmeme houbičku a bílou barvu a pracujeme tzv. ťupkovací metodou. Stačí chvilka a pořádná chumelenice je na světě. Po zaschnutí bílé barvy budeme vytvářet strom. Pomocí lepidla Herkules (jeho výhodou je, že zprůhlední) přilepíme větvičku, která představuje náš strom a okolo stromu nalepíme knoflíky jako sněhové vločky.
Na rozveselení obrázku Kuba dodělal z vaty sněhuláka, kterému udělal knoflíky z malých korálků. Sněhulák má v ruce peříčko a na hlavě černý hrnec (namalovaný pastelkou). 




SNEHULÁCI
Když je venku málo sněhu a není možné stavět sněhuláky, musíme si je doma udělat sami. 
Začátek je stejný, jako u předchozího obrázku. Modrý podklad a bílé vločky. Tentokrát vytvořeny obtiskem prstů, což je pro malé výtvarníky oblíbená zábava. 
Sněhuláci jsou vytvořeni z vatových tamponků. Kuba jim fixou nakreslil obličeje a Terezka vystříhala z filcu červené nosy. Knoflíky na Kabá Kuba přilepil Herkulesem.


Pak už jen zbývá sněhuláky dozdobit. Ti Kubovi mají vlasy, které jim nakreslil černou fixou.



Žádné komentáře:

Okomentovat