středa 9. září 2015

Knižní tipy I. - Jaro, Léto, Podzim, Zima a Noc

Dnes mám pro vás tip na krásné dětské knihy. U nás je tato edice velmi oblíbená. První díl jsem Járovi kupovala loni na začátku léta a pořád se k ní rád vrací. 

Autorka Rotraut Susanne Bernerová vypráví v knihách Jaro, Léto, Podzim, Zima pomocí obrázků jednoduché příběhy lidí z jednoho městečka. S malým čtenářem tak projdete od předměstí, přes centrum města až do městského parku a můžete sledovat, co se jednotlivým postavám cestou přihodilo. Můžete také sledovat, jak se město a lidé mění v průběhu celého roku.

My začínali jednoduše - popisováním, co na obrázcích vidíme, hledali jsme "čiči" "bů" a teď už hledáme a vyprávíme si o jednotlivých postavách. Na zadní straně jsou postavy nakreslené a pojmenované. Ty co na zadní straně vyjmenované nejsou, dostali jména od nás (to Járu baví vymýšlet nová jména nebo mě zkoušet, zda si pamatuji, jaké jméno jsem komu dala).
Kromě hledání postav a vyprávění si různých příběhů máme také rádi srovnávání obrázků - já si vezmu jeden díl, Jari si vezme druhý, nalistujeme si stránku se stejným obrázkem a hledáme rozdíly. Pozorujeme také, co je typické pro dané roční období. I když knihy máme doma už docela dlouho, stále v nich nacházíme nové a nové detaily a zdaleka je ještě neznáme celé nazpaměť.


Pojďme tedy nahlédnout dovnitř.

Celá série - Jaro, Léto, Podzim, Zima 

Jak se město mění v průběhu roku - stavba školky od zimy do podzimu. 


JARO - život v bytovce na předměstí. 

LÉTO - kolem farmy a autodílny jdeme do města. 


PODZIM - vlakové nádraží na kraji města. 


ZIMA - v kulturním centru se něco děje v každém ročním období. 


ZIMA - vánoční atmosféra na náměstí. 

JARO - sezónní nabídka v nákupním centru. 


LÉTO - letní radovánky a sportování v městském parku. 

Nedávno nakladatelství Paseka vydalo další díl s názvem NOC a my tak můžeme nahlédnout do nočního městečka a zjistit, co zažívají hrdinové v Noci. Někdo spí, někdo jde na noční procházku městem, jiný si užívá spaní pod širákem a v kulturním centru se dnes v noci nespí, protože tu probíhá noční čtení knih.


NOC - co asi prožívají hrdinové, když se setmí?

NOC - stejné město, stejní hrdinové a nové noční příběhy. 

NOC v městském parku. 

Knihy jsou dělány pro malé děti a tak mají dostatečně pevné stránky a tak leccos vydrží.
Myslím, že tato edice je pěkným dárkem pro malé čtenáře. A já jí ráda kupuji dětem v mém okolí.





Žádné komentáře:

Okomentovat